IN WELKE IDEOLOGIE/FILOSOFIE PAST GEVANGENSCHAP ?

Noem ze maar op, liberalisme, neo liberalisme, socialisme, conservatisme, ja zelfs bij ons christen democratie .

Allemaal plaatsen ze de vrijheid van het individu hoog in het vaandel. De huidige politici hebben ook de mond vol van een inclusieve maatschappij. Dit wil zeggen dat elk persoon belangrijk is, en dat we met maximale zorg dienen om te springen met ieder persoon in onze maatschappij (bij uitbreiding, de wereld)

Het nastreven van een zo volkomen mogelijk geluk voor iedereen is van belang. Maar zijn de elementen, afschrikking en afzondering (opsluiting en vrijheidsberoving zondermeer) nog wel passend in deze filosofie van moderne maatschappelijke ideologieën.

Natuurlijk kunnen we delicten in de maatschappij niet zomaar laten passeren. Maar gaan we er niet meer en meer wetenschappelijk van uit, dat het overtreden van de egels (normen in de maatschappij) wijzen op afwijkingen, in het normale gedrag, te wijten aan allerlei externe (en of interne) oorzaken. Fouten, tekortkomingen in het gedragssysteem. En hoe kunnen we dit herstellen, want dat maakt deel uit van ons inclusief systeem. Natuurlijk is er niet alleen de dilictpleger, maar ook het slachtoffer. Aan beiden dienen we als maatschappij aandacht te besteden. Allebei dienen we zo goed mogelijk te herstellen, en daarin past meer schade toebrengen niet. Daar is niet het individu, maar ook de maatschappij niet mee geholpen.

Welke ideologie je er ook op nahoudt, iedereen wil een verbeterde maatschappij, wil vooruitgang op alle vlakken, dit om het individuele geluk te dienen.

Wel daar past alleen een ‘zorgvuldig zorgtraject’ in, en voor de delictpleger en voor het slachtoffer.

Wij gaan niet voor minder !!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s